Medlemsbrev juni 2023

Sjukvårdspartiet har utarbetat ett förslag till Strategisk plan för perioden 2024–2026 och har sedan länge påpekat att: Det är i Norrbotten det händer!

Ett Norrbotten för alla

Det pågår en omställning till en cirkulär och grönare ekonomi och den traditionellt tunga basindustrin i Norrbotten står inför en förändring som på många områden är världsledande i sin process. Utifrån den gröna omställningen förutspås en stor inflyttning som ännu inte riktigt har tagit fart, men förväntas kommande år. Hela länet har ett grundläggande arbete framför sig med att säkra tillgången på bostäder för att detta framtidsscenario verkligen ska bli av och inte ett fly in, fly out situation.

Samhället präglas av en högst osäker global situation där demokratin är hotad på flera håll och där vi faktiskt har ett pågående krig i Europa. En situation som inte bara ställer krav på vår solidaritet med utsatta utan också på att ett inomeuropeiskt samarbete måste utvecklas, att Sverige ansöker om medlemskap i Nato är inte obekant och Finland har redan blivit medlemmar. Vår säkerhetssituation är i denna stund osäkrare än på länge och det ställer inte bara krav på en förstärkning av Försvarsmakten utan också på vår regionala beredskap. Hälso- och sjukvårdens beredskap spelar en avgörande roll och det i sin tur på lagerhållning och tillgång till materiel. Pandemin har påverkat oss under lång tid och har med tydlighet visat på behovet av en flexibel hälso- och sjukvård med möjlighet till snabba omställningar och tillgång till personal samt materiel. Region Norrbotten behöver göra fler satsningar inom dessa områden. Satsningar kräver också viss återhållsamhet men också fortsatt anpassning av den administrativa ramen. Norrbotten nämns i olika sammanhang som den enda region som lyckats minska på antalet administratörer i relation till hälso- och sjukvårdspersonal. Något som nu andra tar efter, men på ett mer dramatiskt sätt.

Ytterligare en faktor som märkbart påverkar utvecklingen på såväl ett mer individuellt som mer övergripande samhällsekonomiskt plan, är den mycket höga inflationen. Inflationen har bidragit till sänkt handlingsutrymme såväl privatekonomiskt som på ett mer övergripande samhällsplan. Regionens förutsättningar är trots allt bättre än på många andra håll i Sverige tack vare är stabil ekonomisk grund.

Personalsatsningar

Sjukvårdspartiet har under tiden i Region Norrbottens ledning, tagit politiska beslut om stora löneförstärkningar till personalen, satsningar som historiskt saknar motstycke. Tillsammans med övriga ledningspartier beslutade Sjukvårdspartiet också om en lönestrategisk lägstanivå motsvarande ett medianriksgenomsnitt omfattande all hälso- och sjukvårdspersonal. Dessa satsningar måste fortsätta. Lönesatsningar tillsammans med tillitsbaserad styrning och utbildning är enligt Sjukvårdspartiet det främsta sättet att säkra tillgången på personal samt bidra till en bättre arbetsmiljö för personalen. Dessa satsningar får därför fortsättningsvis mycket hög prioritet i Sjukvårdspartiets förslag till strategisk plan för Region Norrbotten.

Region Norrbotten kommer i allt större omfattning att bli beroende av personal med ursprung från andra länder och det ställer krav på såväl språk som anpassningar till svenska sjukvårdsförhållanden. Regionen bör snarast överväga särskilt anpassade utbildningar och likt en del kommuner tillhandahålla SFI.

Hälso- och sjukvård samt andra satsningar

Sjukvårdspartiet har i tidigare ledning levererat en stabil ekonomi och ledningens arbete har genomförts i syfte att skapa ekonomiska förutsättningar för framtidens hälso- och sjukvård. Flertalet satsningar har genomförts men måste nu konsolideras för att utgöra en stabil grund för framtiden. Satsningarna på den framtida hälso- och sjukvården måste fortsätta dels genom utvecklingen av God och nära vård dels avseende sjukhus- och högspecialiserad vård. En del i utvecklingen är hälsocentralernas möjligheter att införa servicepunkter och filialer, en utveckling som Region Norrbotten måste bredda.

Beslut om MR kameror och Kirurgiverksamhet i Kalix har tagits men fortsatta satsningar avseende kvinnosjukvården, innehållet i Kiruna sjukhus, onkologiskt center och operationsrobot måste ske.

Regional framtidsutveckling

Inom det regionala utvecklingsområdet är Region Norrbotten idag en starkare aktör än tidigare, inte minst genom tillgången till så kallade 1:1 medel som fördelas och bidrar till den regionala utvecklingen. Den gröna omställningen underlättas genom de särskilda projekt som regionen kan bidra till och det förefaller i dagsläget mer angeläget att kunna bidra till färre men mer omfattande projekt i syfte att åstadkomma skillnad. Ett område som Sjukvårdspartiet anser kommer att få en mycket större betydelse i en nära framtid är projekt och verksamheter som bidrar till att stärka Norrbottens självförsörjningsgrad.
Region Norrbottens regionala utvecklingsstrategi som hade en bred politisk majoritet när den antogs talar om 260 000 invånare till 2030. En utveckling som är fullt möjlig om regionen fortsätter att genomföra decentraliserade hälso- och sjukvårdssatsningar, skapar ett onkologiskt centrum samt bygger ett modernt och välutrustat sjukhus i Kiruna. En samhällsservice som är nödvändig för den inflyttning Norrbotten har att vänta i samband med den gröna industrialiseringen. Sjukvårdspartiet anser att befolkningsutvecklingen i Region Norrbotten påverkas mer positivt i och med Sjukvårdspartiets förslag till Strategisk plan för 2024–2026 gentemot majoritetens förslag. Några av de väsentliga skillnaderna kan kort sammanfattas med att Sjukvårdspartiet vill fortsätta med särskilda lönesatsningar till personalen med ytterligare 26 miljoner kronor årligen för att säkerställa medianlönen för hälso- och sjukvårdsanställda.

Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Nyhetsbrev november 2024

Sjukvårdspartiet (i Boden) sponsrar Boden Hockey

Nyhetsbrev september 2024

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.