Motion angående införande av kompetensen Trombektomi.
Motionen syftar till att Regionfullmäktige fattar beslut om att undersöka förutsättningarna för att införa kompetensen Trombektomi.
Vi i Norrbotten saknar dock den kompetensen, Trombektomi.
Trombektomi innebär förenklat, att man suger ut en blodpropp från hjärnans kärl med hjälp av kateter, vilket ofta utförs av s.k. PCI-operatörer.
Kompetensen för PCI (Percutan Coronar Intervention) finns idag på Sunderby Sjukhus, vilket på svenska betyder ”ballongsprängning” vid hjärtinfarkt.
Särskild vidareutbildning torde behövas för att utföra Trombektomi. Steget till att även utveckla vår verksamhet med kompetensen Trombektomi, torde inte vara så svår?
Om tidsutdräkten från symptom till det att blodproppen avlägsnats kan kortas ner så minskas risken att patienten drabbas av afasi och/eller halvsidesförlamning.
Den nya uppdateringen av rekommendationer från Socialstyrelsen trycker hårt på kompetensen Trombektomi som behandling vid akut stroke och bör därför få högre prioritet i vår region.
Detta är en väletablerad teknik som finns hos många regioner i Sverige idag men som vi i Norrbotten saknar. Trombektomi finns närmast på Universitetssjukhuset i Umeå dit våra patienter idag transporteras för behandling.
Socialstyrelsen skriver just om ”Riktlinjer för vård vid stroke”. Syftet med riktlinjerna är att ge sjukvården rekommendationer efter aktuell och bäst tillgängliga kunskap inom området.
Vid blodpropp i hjärnan uppstår syrebrist, som kan ge ett flertal
allvarliga symtom. Bland annat afasi och halvsidesförlamning. Vissa av strokefallen kan också innebära att individen avlider.
Tidsfaktorn från diagnos av stroke till behandling är därför mycket viktig!
Årligen insjuknar ca 25 000 individer av stroke i Sverige.
Tidsfönstret dvs tiden mellan symtom och insatt behandling skall således vara så kort som möjligt, för att förhindra att hjärnvävnad dör p.g.a. syrebrist, som ju en ”propp” kan förorsaka.
Detta handlar om en relativt stor patientgrupp där stora samhällsekonomiska vinster finns att hämta om behandlingen kan ske snabbare och helst inom vår egen region. Om vi bara kan rädda en patient från varaktiga negativa symptom, är den införda kompetensen väl motiverad.
En mer utvecklad teknik- och kompetens inom länets sjukvård ökar samtidigt attraktionskraften hos presumtiv personal som har det intresset.
Sjukvårdspartiets yrkande är;
att Regionfullmäktige fattar beslut om att undersöka förutsättningarna för att införa kompetensen Trombektomi, inom region Norrbotten.
Haparanda den 19.2 2024
Anders Rönnqvist Kenneth Backgård Doris Messner