Motion avseende en mer rättvis och mer tillgänglig tandvård i Östra Norrbotten

Regionfullmäktige, Norrbotten.

Motion avseende en mer rättvis och mer tillgänglig tandvård i Östra Norrbotten.

Syftet med motionen är att lyfta Region Norrbottens ansvar att få tandvården mer tillgänglig och rättvis för hela befolkningen. Särskilt i  vår glesbygd, i Östra Norrbotten.

Folktandvårdens begränsade uppdrag, med sina prioriteringar, medför att många medborgare hamnar utanför och får därför en begränsad tillgänglighet till tandvård hos vår egen Folktandvård.

Regionen har sedan decennier svårt att fylla vår Folktandvård i glesbygd med tandläkare. Lösningen för Folktandvården i glesbygd är ju att erbjuda tandläkare mer attraktiva anställningsvillkor. Den lösningen har hittills varit mindre intressant för regionen, tyvärr. Det måste vi få ändring på!

Kommunerna i Östra Norrbotten saknar därför tillräckligt antal tandläkare vilket medför att många av våra medborgare tvingas söka såväl förebyggande- som akut tandvård hos mer avlägsna tandvårdsinrättningar i länet. Ett stort antal patienter söker tandvård i Finland, i vår geografiska närhet på andra sidan riksgränsen. Där är tillgängligheten till tandläkare och tandvård mer gynnsam än i Östra Norrbotten.

Tandvård och tandläkare finns i vår närhet, men på villkor som är ekonomiskt orättvisa för den enskilda patienten.

Orättvisan är stor för de patienter som söker tandvård i Finland. Regelverket för statligt tandvårdsstöd för den enskilde är att…”du kan få ersättning för vad samma vård kostar i Sverige, enligt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets referenspris. Det innebär att om vården i Finland kostar mer än den skulle kostat i Sverige så får du själv betala mellanskillnaden.”

Det beror på att tandvårdsföretagen i Finland inte är anslutna till vårt svenska nationella-och regionala stödsystem. Det medför att de patienterna drabbas av en betydligt högre tandvårdskostnad än för motsvarande åtgärd i Sverige. Patienten måste dessutom vänta närmare ett års tid innan Försäkringskassan har reglerat den del av tandvårdsstödet som tillfaller patienten. De finska tandvårdsinrättningarna får inget offentligt tandvårdsstöd från Sverige. Så ser det ut idag.

Det vill Sjukvårdspartiet ska prövas och få till stånd en förändring.

Regionrådet Birgitta Johansson-Huuva beskriver tillståndet i östra Norrbotten på ett tydligt sätt i sitt debattsvar om tandvården i länet i Norrbottens Kuriren den 3/1–2024, att:

”Tandläkarbristen – en högt prioriterad fråga” för Region Norrbotten.

Ja, hur hanterar den politiska ledningen i regionen då denna fråga?

Birgitta skriver att; ”För vuxna, utan tillgång till tandvård inom rimligt avstånd, kan väntan på undersökning bli för lång. För de med ekonomiska begränsningar kan kostnaderna göra att man avstår.” För lång väntan till adekvat tandvård medför inte allt för sällan stora och allvarliga tandvårdsproblem som negativt även påverkar den övriga hälsan. Birgitta skriver vidare ”…att man kan söka privat tandvård även i Finland.”

Ja, det kan man men på vilka villkor? Här uppstår en stor orättvisa!

De patienter som inte tas emot av Folktandvården tvingas därför vända sig till de privatägda tandvårdsklinikerna i länet vilka de flesta finns i de större tätorterna. De privata tandvårdsföretagen gör en stor och viktig insats för att upprätthålla en god tandvård hos våra medborgare men då det även är en brist på privata företag  i östra Norrbotten så tvingas många söka tandvård på den andra sidan riksgränsen, i Finland. Detta till orimliga- och orättvisa ekonomiska villkor.

Detta måste vi få ändring på!

Sjukvårdspartiet yrkar att:

Region Norrbotten beslutar att utreda möjligheten för de tandvårdsföretag i Finland som ger tandvård till svenska medborgare från Östra Norrbotten, att de medges anslutning till vårt statliga tandvårdsstöd- och tandvårdsportal.

I vart fall bör regionen söka en lösning som inte medför en högre tandvårdskostnad för patienter, skrivna i Norrbotten, som får tandvård i Finland, än som motsvarar den kostnad patienten har för tandvård i Sverige.

 

Haparanda den 19.2 2024

Anders Rönnqvist, Sjukvårdspartiet

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Medlemsförmån

Sjukvårdspartiet i Pajala höll årsmöte i Kangos den 16 juni

Pressmeddelande med anledning av dagens regionstyrelsesammanträde

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.