Ordförande har ordet

Hej, allesammans. Det börjar närma sig slutet på februari månad och det brukar innebära en härlig vårvintertid under ett par månader framåt. Vi har ju fått rejält med snö, så det ser lovande ut…

Lokalt i Boden…

Vi har en pågående etablering av ett järnverk i stora mått och att det fullt utbyggt ska kunna dubblera Sveriges totala produktion var för mig en överraskning, stort Ja, men så stort?!

Byggnationerna av stålverket pågår för fullt och det är en imponerande syn man ser när man besöker området. Nu behöver bostadsbyggandet intensifieras än mer och behovet av såväl inhemsk som utländsk arbetskraft är stort.

Jag är stolt över alla kommunens medarbetare och att sitta i en kommunledning där vi lyckas möjliggöra för våra ukrainska vänner att integreras, ha en trygg vardag och få jobb i kommunen och länet. Dom lär sig språket fort och detta har även uppmärksammats i SVT häromkvällen.

Länk till SVT:s program Aktuellt där ni kan se mer om detta: https://www.svtplay.se/video/KMyMy19/aktuellt/son-25-feb-21-00?position=515&id=Kvv16QN

 

Regionalt i länet…

Malmbanans har en andra urspårning innan den första urspårningens skador ens är färdigreparerade och att det skulle hända har vi som norrbottningar både anat samt varnat för under lång tid. Det är skandalöst hur illa infrastrukturen i Norrbotten fungerar och det behövs dubbelspår hela vägen från Luleå till Narvik vilket många har stridit för under lång tid, men det måste tydligen till katastrofscenarion för att det ska få uppmärksamhet. Vi får hoppas på att vara medlem i Nato kanske tvingar fram lite verkstad på det området. För dubbelspår hela vägen från Luleå till Narvik tillsammans med muddringen av Luleå Hamn ser jag som prio 1. Det behövs dock mycket mer än så bland annat Norrbottniabanan och upprustning av ett vägnät som tyvärr inte underhålls tillräckligt.

Det är också hög tid för att Region Norrbotten kommer överens med Kiruna Kommun om lokaliseringen av Kiruna nya sjukhus med de funktioner som vi i Sjukvårdspartiet anser nödvändiga. Byggstart måste snart ske och vi kan bara hoppas att en del andra nya stora hus i Kiruna gett en del kunskap om stora nackdelar med platta tak. Ett sjukhus placerat och byggt så att vatten kommer in både underifrån och uppifrån är ju ett skräckscenario.

Nationellt och internationellt…

På den internationella scenen så har vi som nation nu blivit inröstade i Nato, något som den absoluta majoriteten av partierna i riksdagen står bakom. Det kan kännas säkrare med tanke på att man får alliansvänner, men med tanke på den utdragna processen kan man fundera på vad som egentligen händer om det skulle bli en ännu större konflikt i Europa. Är det då en för alla och alla för en?

 

Låt oss hoppas att så är fallet, men ser man till realiteterna så kan man inte ta det för givet. Inte minst så påverkar ett kommande val i USA den utvecklingen. Det finns skäl till självrannsakan då många Natoländer slirar betänkligt med att uppfylla kravet på minst 2% av BNP på det egna försvaret, vilket inte minst har eldat på Trump i sin syn på alliansen. Det kan ju dessutom vara en av orsakerna till att Ryssland vågat sig på en fullskalig invasion av Ukraina. Visserligen utanför Nato, men alliansen har nog framstått som splittrad. Utanför Nato så tycks EU som institution hela tiden vara steget, för att inte säga flera steg, efter det som händer. Militär och annan hjälp kommer för sent och löften om hjälp hålls inte. Jag är övertygad om att de flesta inte vill ha krig, men när det nu pågår och vi vill hjälpa Ukraina, så kan vi inte då och då pytsa in begränsade och otillräckliga resurser. Det kanske i slutändan bottnar i att många EU-länder som inte ens nått upp till de 2% internt, inte heller har mycket att ta av. Ett obehagligt uppvaknande.

 

Kenneth Backgård, Ordförande Sjukvårdspartiet

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Medlemsförmån

Sjukvårdspartiet i Pajala höll årsmöte i Kangos den 16 juni

Pressmeddelande med anledning av dagens regionstyrelsesammanträde

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.