Julbrev 2023

Ordförande har ordet

Hej på er allihop

Vi ska ju försöka säga hej oftare enligt den ”kampanj” som startats av Luleå kommun och ja, varför inte?

Svenskar anses ju en aning tillknäppta och håller sig gärna på sin egen kant, det återspeglas nog i att Sverige är den nation som har absolut flest ensamhushåll. Sitter man ensam, så har man ju ofta inte någon att säga hej till så jag tycker initiativet är bra. Vi behöver möta varandra oftare och ett hej skadar aldrig. Ser man sig omkring i väntsalar eller på allmänna kommunikationsmedel så stirrar de allra flesta ner i sina mobiltelefoner, det är TikTok, Snapchat och andra digitala plattformar som verkar ta mycket av vår vakna tid. TV tittandet går ner och snart är det inte så många som tittar på ”ång TV” utan man streamar i stället. Nyheter och fakta får man också ofta till sig via sin mobil och streamingtjänster, förhoppningsvis är de korrekta. I cyberrymden finns det mycket fake news och det sprids falska nyheter i princip på alla plattformar. Jag skulle vilja påstå att vill man vara säker, så är det public service (radio och TV) samt TV4 som känns säkrast på nyhetsfronten.

Det vi ser och hör där idag är dock inga roliga nyheter då det rapporteras om brott och skjutningar i stort sett var enda dag men det känns aningen mindre just för tillfället. Det rapporteras även om krig och konflikter av olika slag runt om i världen, alltifrån Sudan, Jemen, Ukraina, Israel – Hamas och många fler som vi knappt hör talas om. Det ger verkligen en känsla av att vi är på väg in i en tid av stegrande oro. Ukraina kriget har kommit lite i skymundan sedan Hamas anföll Israel, det är som om vi inte orkar ta in alltför mycket på en gång. Frågan är, vart är vi på väg?

Under en tid, för några årtionden sen, var det vänsterextremism på många håll men nu är det högerextremism i stället. Vi har ett flockbeteende som innebär massiva svängningar med jämna mellanrum och det finns forskare/analytiker som visar på att civilisationer uppstår och går under med jämna mellanrum. Är vi på väg mot undergången nu?

Krig och klimatfrågan pekar tyvärr åt fel håll.

 

Finns det Julefrid?

Nja, jag känner mig osäker på det då det är svårt att slappna av och känna ro som det nu ser ut i samhället och världen just nu men jag tror att vi behöver ro och stillhet för att mäkta med. När man ser allt som händer så känns Sjukvårdspartiet som en trygg hamn då partiet har etiskt moraliska grundstenar som bygger på alla människors lika värde och medlemmar som sällan söker konfrontation eller strid. Partiet kan samarbeta med i princip alla andra partier, några undantag finns alltid men Sjukvårdspartiet är nog en stabiliserande faktor för se bara på vårt tidigare samarbete i regionen, det tidigare och pågående samarbetet i Bodens kommun. Sjukvårdspartiet kan vara den brygga som får båten att trots allt flyta när politiken i mångt och mycket blir alltmer fragmentiserad och polariserad. Så tack ni alla medlemmar och sympatisörer som bidrar till detta. Ni bidrar till julefriden!

 

Region Norrbotten

I regionen har tyvärr ingenting förbättrats sedan den nya majoriteten tillträdde. Sjukvårdspartiet i den tidigare ledningen grundlade en god ekonomi eftersom vi redan då såg behovet och problemen som hopade sig. Vi satsade på personallöner, hälsocentraler och vårdplatser i stället för administration vilket vi också fick ta konsekvenserna av. Sjukvårdspartiet gick som känt kraftigt bakåt i valet och hade fackföreningar, enskilda agitatorer samt media mot oss. Det är inte lätt att sälja in en neddragning, även om det handlar om administration. Det Sjukvårdspartiet vann valet 2018 på, förlorade partiet valet 2022 på när det verkligen började genomföras.

Vi i Sjukvårdspartiet ska inte deppa alltför mycket, nu har det gått över ett år och partiet har resurser att komma igen på bred front. De vallöften S och V gick ut med har verkligen inte infriats, ingenting har blivit bättre utan snarare sämre. Ekonomin är kraftigt försämrad, det är mer inhyrd personal, det finns förslag om färre filialer och servicepunkter, det är ingen ökning av permanenta vårdplatser och det är ingen ökning av personal inom bristområden med undantag för tandläkare. 11 tandläkare anställdes i januari i år, men vem trollar fram 11 anställningar när man tar över ledningen?

Ingen, det rekryteringsarbetet drev vi under vår tid i regionledningen men anställningen skedde i år. I media och på annat håll framställdes det som om det var den nuvarande ledningen som står bakom det, men sanningen är att ”fotarbetet” inleddes av oss. Kort sagt så har den nya ledningen inte bidragit till några nämnvärda förbättringar, tvärt om. Det finns ett undantag som vi alla stödjer, nämligen fördubblad ob ersättning.

 

Rättsväsendet

En del av er sitter som nämndemän i någon rättsinstans och har säkert uppmärksammat ett ganska unikt domslut som tydligen fattades i Stockholms tingsrätt?

En miljöaktivist som blockerat väg blev frikänd med hänvisning till att han demonstrerade för en akut fråga, klimatfrågan. I domslutet skrevs det om att varken tidigare eller nuvarande regering vidtagit tillräckliga åtgärder. Jag tar upp det här för att vi alla egentligen behöver fundera över vad det verkligen betyder. Klimatfrågan behöver uppmärksammas, det råder det inga tvivel om, men ska domstolar på lägre nivå avgöra regeringars åtgärder. Ska domstolar bedöma om politiska åtgärder är tillräckliga?

I så fall kommer det nog många intressanta domslut i framtiden. Om en person stoppar trafik, ambulans eller motsvarande, vad blir då mer akut, själva ambulanstransporten eller anledningen till protesten (klimatfrågan)?

Vi kan ju alla ha olika uppfattningar om vad som egentligen uppfattas som akut. Detta är ett intressant domslut som egentligen tar över politiska beslut och möjliggör brott mot en ordningsstadga eller annan lag, om domaren och eller nämndemän tycker det finns något annat som är behjärtansvärt eller mer akut?

Vad tycker ni, fundera på den julnöten i julefriden.

 

God Jul och Gott Nytt År på er allihop

Kenneth Backgård

Ordförande Sjukvårdspartiet

 

Julhälsning från Kansliet

Här på kansliet så präglades arbetet i början av 2023 med lite eftervalsdyningar och stämmor, sommaren medgav dock välbehövliga semestrar och hösten har varit tämligen lugn.

Sara avslutade sin anställning och Elin påbörjade sin anställning i augusti. Elin arbetar hårt med att lära sig partiets alla rutiner vilket inte är helt enkelt i en verksamhet som inte är den andra dagen lik utan det är hela tiden nya saker på agendan. Elin har med sina tre små hundar Oliver, Nemo och Alfons på dagarna och de har minst sagt fullt upp med att hålla ordningen här på kansliet.

Denna höst har kansliet förutom det vardagliga arbetet även påbörjat arbetet med att författa en intern politisk utbildning samt börjat bjuda in till ”kaffemöten”. Dessa möten är digitala träffar via Zoom där alla medlemmar är välkomna att delta och som hålls i syfte att såväl informera som att skapa engagemang. Det har tråkigt nog varit ett svagt intresse för dessa möten men vi kommer dock fortsätta med dem ett tag till och hoppas att fler och fler vill/kan delta.

Kansliet har också erbjudit utbildning för sociala medier men tyvärr har ingen anmält intresse att delta. Finns det några önskemål på utbildningar eller dylikt så får ni gärna ringa eller mejla in förslag till oss så kan vi titta på om det är något vi kan lösa.

Har ni skrivit en insändare, debattartikel eller har ni något annat inspel som ni tycker att vi ska publicera på sociala medier eller hemsida så kontakta oss. Syns vi inte – Finns vi inte!

Vill ni ha hjälp att skriva en insändare eller debattartikel, var inte rädd för att kontakta oss för vi försöker självklart vara behjälpliga.

Det saknas även mejladresser till väldigt många medlemmar och vi på kansliet önskar oss i julklapp att ni som har mejladresser mejlar in era mejladresser till oss på kansliet: sjukvardspartiet@telia.com

Beskrivning saknas.

God Jul & Gott Nytt År allesamman

Vi på kansliet

 

Sjukvårdspartiet i Boden

Nu är det jul igen, igen och återigen. Av någon outgrundlig anledning så tycks julen infalla allt tätare. Inget fel med julen, men varför kommer jularna så tätt inpå varandra numer kan man fråga sig. När jag var liten så var det evigheter mellan jularna men nu är det som att tiden börjat gå fortare och fortare, dessutom har presenterna blivit färre. Är det någon fler än jag som upplever detta?

Förr var det mer liv och rörelse i samband med julen, man hälsade på varandra och inte så sällan skickade man julblommor mellan varandra. Numer blir det alltmer sällan och fler och fler är allergiska. När jag växte upp så var jag ofta i farföräldrarnas ladugård, där klappades kor och hästar samt gav dem torrhö. Det grundade nog mycket av immunförsvaret som räddat mig och många andra från allergier. Idag finns det knappt några bönder, så få barn har den möjligheten. Man brukar ju säga, hellre lite skit i hörnen än ett rent he*vete. Det ligger nog mycket mer sanning i det uttalandet än vad man tror, för människan är skapt för att leva tätt med djur och natur, utan att immunförsvaret ger överreaktioner. Dessbättre är det i stället ganska gott om hundar och katter som nog gör lite nytta även på det här området. Tur att tomten har renar, som jag inte har sett någon vara allergisk mot.

Apropå naturen, så jag såg nyss ett avsnitt i serien om Sveriges historia och här i norr finns vi knappt. Det beskrivs egentligen ingen utveckling eller verksamhet norr om Sundsvallsområdet. Vi tycks vara ett enda naturreservat redan för flera tusen år sedan och det är även intressant att höra hur våra vänner i mellan- och Sydsverige faktiskt ser på oss. På fullt allvar vill man ha det mesta orört, en vacker natur att vandra i när man lämnar storstan och det gäller uppenbarligen i alla sammanhang utom energiförsörjning. Vi vet att de flesta vindkraftverken finns här i norra Sverige och vi har också flest stora vattenkraftverk. Nu när energin, främst el, bensin och diesel blivit dyrare så vill man utjämna energipriserna men inte bygga fler vindkraftverk i sitt närområde, de ska fortfarande byggas i norr. De fyra elområdena vill man göra till ett, starka krafter är i gång för att få ett mer enhetligt pris och som lök på laxen kommer regeringen att höja elskatten med 9,2 %. Så vi i norr kommer nog att få det ännu svettigare framöver och då menar jag inte med global uppvärmning.

På det lokalpolitiska området i Boden fungerar det bra i kommunledningssamarbetet. Sjukvårdspartiet är ju ett pragmatiskt parti som ser möjligheterna, inte hindren. Det är nu nästan tre år till nästa val, så under nästa år måste tempot börja höjas i våra politiska gärningar. Vi har slickat såren i över ett år nu, så det får räcka.

Ha nu en riktigt god jul, lägg mobilerna åt sidan ett tag och umgås utanför skärmen så hoppas vi att allt elände som nu pågår i världen får ett snabbt slut.

God Jul & Gott Nytt År på er!

Kenneth Backgård

Ordförande Sjukvårdspartiet i Boden

 

Sjukvårdspartiet i Gällivare

En grön och skön kommun med vården i fokus

Sjukvårdspartiet i Gällivare konstaterar att valet 2022 blev en stor besvikelse både vad gäller Kommunfullmäktige som Regionfullmäktige med syfte på att partiet tappade mandat i båda valen.

Det politiska arbetet i Gällivare kommun har under år 2022 i likhet med tidigare år koncentrerats på strategier och visioner. Framtiden och visionerna har debatterats såväl inom skola som social omsorg. Samhällsomvandlingen med allt vad detta innebär har i stora delar dominerat debatten.

Den nya is- och evenemangsarenan, planering av fritidsanläggningar, skolor, äldreomsorg, boende och bebyggelse har diskuterats flitigt både politiskt och via media.

Vi i Sjukvårdspartiet i Gällivare anser att den gröna omställningen ska genomsyra hela samhället, inte bara industrin. Gällivare kommun kan göra mycket mer inom vård, omsorg och skola för att ge sina medborgare möjlighet till större valfrihet genom att bland annat öka samarbetet mellan kommun, region och den privata sektorn. Det skulle spara resurser, minska mänskligt lidande och ge en attraktiv kommun där många vill bo, inte bara arbeta.

 

Gällivare lokalavdelnings styrelse önskar Er alla en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

 

Margareta Henricsson

Ordförande Sjukvårdspartiet i Gällivare

 

Sjukvårdspartiet i Haparanda

Kära tomtefar!

Dina tomtenissar i Sjukvårdspartiet i Haparanda har jobbat hårt i år. Partiet har försökt att tänka på allas bästa här i Haparanda och flera av våra motioner har uppmärksammats, bland annat angående klimatfrågor och internationella utbildningar.

Stora investeringar har gjorts i nytt värmeverk, nytt äldreboende och nyligen beslutades att bygga nytt badhus. Vi i Sjukvårdspartiet är dock lite oroade över beslutet som majoriteten i Haparanda tog gällande badhusbygget, så snälla tomtefar vi önskar oss att badhusbygget inte blir dyrare än budgeterat!

Landsbygden är viktig för oss i Sjukvårdspartiet och vi vill att även människor som bor utanför centralorten ska ha möjlighet till kollektivtrafik samt kunna färdas på farbara vägar. Tack vare ett hårt politiskt engagemang i Sjukvårdspartiet med namninsamlingar och insändare i lokalpressen så har nu landsbygdsbor möjlighet att ta sig till stan. Haparanda kommuns hantering av enskilda vägar har på partiets initiativ lyfts och debatterats flitigt.

Sjukvårdspartiet i Haparanda har jobbat så gott partiet kunnat på flera fronter och önskar att det en dag ska bli möjligt att få läkarremisser till Finland, som är vår granne i öst. I Finland finns nämligen inga köer till sjukvård, tandvård eller magnetröntgen och annat viktigt för att vi ska få så snabb och effektiv vård som möjligt. Därför är vår andra önskan till dig tomtefar att remisser till Finland och ett badhus inom budget ligger i din julsäck när du och Rudolf med röda mulen besöker oss till jul!

 

Vi tackar för Ert förtroende och tillönskar Er alla En fröjdefull jul och Ett riktigt Gott Nytt År

 

Eija Stenberg

Ordförande Sjukvårdspartiet i Haparanda

 

Sjukvårdspartiet i Kalix

En julhälsning

Nu är det snart jul och året närmar sig sitt slut. Julen är en tid för empati, sympati och ärlighet.

Det har återigen varit ett miserabelt politiskt år i Kalix kommun. Kalix har nästan sämst företagsklimat i Sverige och det fattas 500–1 000 medarbetare oavsett yrke och kompetensförsörjningen är dålig.

Folkmängden försätter dessutom att minska, precis som de 13 åren sista åren med rött styre samt att det föds för lite och flyttar för många.

Vården är under ständig press med hot mot sjukhuset och nära vård i byar. De demokratiska värdena är under attack i Kalix kommun, men efter mörker kommer det ljus.

Kalix Sjukvårdsparti är ett parti som blickar framåt och kommer ta tag i allt detta, men då behöver partiet dig. Inte bara din rösträtt utan även ditt aktiva engagemang i politiken. Tillsammans kan vi föra Kalix med byar från mörker till ljus.

 

Vi önskar dig med denna speciella hälsning God Jul och Gott Nytt 2024

 

Bengt-Åke Strand

Ordförande Sjukvårdspartiet i Kalix

 

Sjukvårdspartiet i Kiruna

Hej på er alla!

Kiruna stad står i ständig förändring, nybyggnationer pågår och kommer att pågå många år till. Vi i Kiruna får förhålla oss till gamla talesättet ”Rom byggdes inte på en dag”. De flesta invånarna, men inte alla, är positiva till vår nya stad. ”Det är nära till allt” och man har hittat flera nya mötesplatser att träffas på samt en bra livsmiljö att leva och bo i.

Det finns framför allt två spörsmål att diskutera om. Det ena är det kostsamma badhusbygget när samhällsekonomin går på sparlåga och det andra är det nya sjukhuset, dess placering samt dess innehåll av olika medicinska specialiteter.

Kirunaborna är ett stolt och tappert folk. ”Kiruna ger järnet” sa någon och vi ser positivt på framtiden!

Slutligen tackar vi Sjukvårdspartiet för välarrangerade och trevliga regiongruppdagar hos oss här i Kiruna.

 

Sjukvårdspartiet i Kiruna önskar alla medlemmar God Jul och Gott Nytt År

 

Sten Nylén genom Doris Messner

Sjukvårdspartiet i Kiruna

 

Sjukvårdspartiet i Luleå

Julhälsning från Sjukvårdspartiet i Luleå

 

Sjukvårdspartiet i Luleå kommer inför valet 2026 vara inne i en period av förändring, främst vad gäller insatser för nyrekrytering av medlemmar som vill engagera sig och delta i politiska uppdrag. Självklart är även passiva medlemmar som vill stötta partiet varmt välkomna.

 

Sjukvårdspartiet i Luleå önskar alla medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Dan Ankarholm

Ordförande Sjukvårdspartiet i Luleå

 

Sjukvårdspartiet i Pajala

Det har nu gått ett år med Sjukvårdspartiet som en del av ledningen i Pajala Kommun. Sjukvårdspartiet har visat att det går att samarbeta med fem partier om man är kompromissvillig men partiet har fått de platser i nämnder, styrelser och bolag som krävdes i överenskommelsen.

 

Det är viktigt att vara kompromissvillig när det är fem partier som ska komma överens i alla viktiga frågor som skola och äldreomsorg vilka är de mest budgetkrävande verksamheterna. Sjukvårdspartiet har dock fått igenom de valfrågor som fördes fram som viktiga i valet 2022.

 

Besparingarna i den kommunala verksamheten drabbar alla kommunens medborgare och alla måste hjälpas åt för att få ekonomin att gå ihop. Sjukvårdspartiet ska dock fortsätta arbetet med att hela Pajala kommun får en chans att överleva.

 

Antalet innevånare i Pajala kommun minskar, vi måste få en större inflyttning om vi ska ha en framtid i kommunen. Det ser ut som att vi kan behålla boendet i Tärendö och Junosuando men strukturförändringar är på gång, dels beroende på att befolkningen i kommunen minskar vilket i sin tur ger svårigheter att anställa vårdpersonal.

 

Vi måste inte enbart ha en ökad inflyttning, vi måste också bli fler medlemmar i partiet så ut och värva!

 

Vi önskar Er alla en God Jul och ett Gott Nytt År

 

Lennart Ojanlatva

Ordförande Sjukvårdspartiet i Pajala

 

Sjukvårdspartiet i Piteå

Det finns en särskild tid

som stundar varje år

när julen står för dörren

med allt gott man ger och får

För vad slår en juldagsmorgon

eller uppesittarkväll

eller julaftonens stämning

som är särskilt speciell

När granen väl är pyntad

och alla ljus är tända

då känns det nästan magiskt

som om vad som helst kan hända

Då kan barnaögon tindra

och önskningar slå in

och just den julen bli den bästa

man upplevt någonsin

Siv Andersson

 

Låt fler barns ögon tindra genom att skänka en gåva till någon av de organisationer vars arbete gör skillnad för barn.

 

Till er alla från oss alla i Piteå; God Jul och ett Gott Nytt År

 

Ann-Christin Åström

Ordförande Sjukvårdspartiet i Piteå

 

Sjukvårdspartiet i Älvsbyn

 

Det bästa med julen som jag vet, det är inte julmat och alla paket.

Det är när man stökar och pyntar i husen

och julkvällen, när vi har tänt alla ljusen.

 

Snart är julen här, så vi önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År, vi ses och hörs på det nya året

 

Jörgen Afvander

Ordförande Sjukvårdspartiet i Älvsbyn

 

Sjukvårdspartiet i Övertorneå

Sjukvårdspartiet i Övertorneå har arbetat hårt med de vallöften som utlovades i valet hösten 2022 och har bland annat skrivit en hel del motioner.

 

Ombyggnation av Länsmansgården till seniorboende/trygghetsboende

Sjukvårdspartiet i Övertorneå föreslog en ombyggnation av Länsmansgården till ett senior/trygghetsboende som bland annat innehöll förslaget att flytta korttidsboendet till Särkivaaragården och hemtjänsten till andra lokaler. SBO (Statens bostadsförvaltning) sa ja till 47 miljoner kronor för ombyggnationen men majoriteten (C, KD, V och Framtid S) i Övertorneå sa nej och avslog förslaget om ombyggnationen

 

Bowlinghall, padel- och boulebana

Sjukvårdspartiet i Övertorneå föreslog i en motion att bygga ut isladan så att den skulle inrymma bowlinghall, padel- och boulebana samt ett antal kontorsrum för föreningar, en sorts föreningarnas hus. Majoriteten (C, KD, V och Framtid S) i Övertorneå sa nej och avslog motionen.

 

Sjukvårdspartiet i Övertorneå kommer med början i december 2023 att hålla öppna möten i Övertorneå. Det startar den 3/12–2023 i Juoksengi för att sedan avhållas 2024 i såväl norra som södra samt centrala delarna av Övertorneå.

 

Knut Omark

Ordförande Sjukvårdspartiet i Övertorneå

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Pressmeddelande med anledning av dagens regionstyrelsesammanträde

Insändare skriven av Ann-Sofie Henriksson

Sjukvårdspartiet 30 år!

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.