Lugna né NSD

I en serie med artiklar attackerar man i Norrländska Socialdemokraten (NSD) politikern Marianne Sandström (SD) i samband med hotellskandalen i Överkalix. NSD brukar ordet kriminell om ett lagligt parti och hävdar de granskar makten, när man egentligen skyddar den. SD i Överkalix har nämligen inte makten, hade Marianne Sandström varit en person i en privat eller offentlig anställning så hade hon fått status som visselblåsare. Så varför jagar man efter en visselblåsare på detta sätt?

Sällan har man åskådat en sådan journalistik. Lugna né NSD.

Tyvärr är denna journalistik inte ovanlig för NSD. Det är mera regeln än undantaget när det kommer till den politiska bevakningen i tidningen. Det verkar som att en del av det politiska uppdraget är att skydda Socialdemokraterna mot skandal och attackera motståndare på vilket sätt som helst, gärna personligt för att diskreditera. Lugna né NSD.

NSD nyttjar många härskartekniker i strävan efter sitt mål, nämligen makt till Socialdemokraterna. Här är några; man låter S-politiker såga vad de vill utan kritiska frågor. Man skyddar partiet och politiker från skandal eller negativitet med att inte skriva om det. Man nekar att publicera andras kritik i insändare, debatter och artiklar. Det man måste publicera censurerar man gärna eller förminskar och bagatelliserar. Man skriver negativt och sannolikt osant om politiker från oppositionen. Allt detta kommer på toppen av en våg med propaganda från ledare och krönika. Lugna né NSD.

Så har vi de så kallade ”granskningarna”, dessa brukas både till att skydda och bagatellisera skandaler (till exempel badhuset i Kiruna och Rågholmhärvan i Kalix), men även för att attackera som i hotellskandalen i Överkalix.

Varför nekar NSD till sitt beteende och dolda metoder?

Media är essentiell i ett samhälle och i en demokrati vill folk gärna att media är opartisk och objektiv. Åtminstone att det finns en balans mellan media. Ingenting av detta har vi lokalt i Norrbotten.

I Kalix och Överkalix har vi även två socialdemokratiska tidningar, då det som skrivs i NSD också hamnar i Kuriren. I Piteå hamnar det i den absurda situationen med tre socialdemokratiska tidningar. Så ser det ut i hela Norrbotten, (undantaget är Haparandabladet). Detta är en medial demokratisk kris!

Skadorna av NSD´s beteende är stora, under parollen opartiskhet och balans som NSD säger sig representera har det utvecklats stora odemokratiska kulturer som gör som man vill. Så lugna nu né er NSD.

 

Gaute Larsen, Sjukvårdspartiet i Kalix

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

God och nära vård – en förändring med konsekvenser

Vi måste lära av Northvolt konkursen

Nu är det nog, dags för en tillgänglig sjukvård!

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.