Medlemsbrev augusti 2023

Sommaren går mot sitt slut och vi ser fram emot en händelserik höst. Trots regnet har Norrbotten klarat sig från översvämningar, och nu väntar en intensiv politisk tid. Läs om H2GS avtal och hållningen till miljöansvar. Vi presenterar även vår nya medarbetare och spännande medlemsaktiviteter, inklusive digitala kaffemöten och sociala medie-utbildningar.

Sommaren är kort…

Jag hoppas ni alla har haft en bra sommar och känner er laddade för fortsättningen av året. Sommaren har hittills varit aningen blöt så vi får hoppas på lite torrare väder under sensommaren. Dessbättre har vi i Norrbotten varit förskonade från översvämningar, vilket tyvärr drabbat andra delar av landet.

Nu när hösten kommer tar politiken fart igen och det finns mycket att ta tag i och som någon sa, nu börjar valrörelsen…

Över bron efter vatten

I Boden arbetas det som känt vidare med H2GS som slutit avtal om järnmalmsleveranser, men med leverantörer från Canada och Brasilien!

Inte särskilt miljövänligt kan man tycka när Norrbotten har en inhemsk leverantör som exporterar till fjärran länder, men uppenbarligen inte till H2GS som endast ligger 0–30 mil bort?!

Personligen tror jag att H2GS gärna köper malmen av LKAB men vill LKAB leverera den?

LKAB menar att det är för trångt på malmbanan men det stämmer inte enligt Transportstyrelsen. Det är förvånansvärt att ett statligt bolag uppenbarligen inte ser helheten. Jag, liksom många andra, ser detta mer som en lek i sandlådan att ”gå över bron efter vatten” med konsekvenser på det globala planet. Förtroendet för LKAB minskar sannolikt med anledning av detta.

Partiinternt

Flera av er har kanske redan nåtts av nyheten att Sara Bjerregaard kommer att avsluta sin anställning på partiets kansli för anställning hos Svenska Kyrkan. Sara har varit med oss i många år och gjort ett fantastiskt arbete. Jag kommer att sakna henne men önskar henne samtidigt lycka till. Sara lämnar inte partiet så förhoppningsvis kommer vi att mötas och träffas mycket även framöver.

Partiet behöver såklart personal och en lyckad rekrytering har genomförts under sommaren. Elin Loggert är vår nya medarbetare och påbörjade sin heltidsanställning den14/8. Elin är 24år, född och uppvuxen i Boden samt utbildad undersköterska. Elin kommer närmast från ortopedmottagningen vid Sunderby Sjukhus. Elin är sedan flera år medlem i partiet och aktiv i ungdomssektionen så några av er har kanske träffat henne vid någon partiaktivitet.

Jag hälsar henne varmt välkommen in i gänget och är jätteglad över att hon vill arbeta med och hos oss.

Medlemsaktiviteter

Kansliet kommer under hösten att anordna digitala ”kaffemöten”, det vill säga att man ansluter sig till ett videomöte och pratar en stund med andra medlemmar som också kopplat upp sig. Träffarna genomförs i syfte att lära känna varandra, informationsutbyte och information till medlemmar. Om man vill tar man en kaffekopp tillsammans under tiden och därav namnet. Det är inte svårt att delta och önskar ni hjälp med hur man gör är det bara att kontakta kansliet för stöd. Nederst på sidan finner ni information om de två första kaffemötena, ett möte genomförs dagtid och ett möte genomförs kvällstid. För att kunna få information om framtida digitala träffar som genomförs mellan medlemsbreven är det viktigt att ni meddelar kansliet er mejladress.

Kansliet kommer även att anordna enklare utbildning i hur man använder sociala medier bland annat Instagram och Facebook för de som önskar. Kansliet vill att ni som är intresserade av delta i dessa utbildningar meddelar detta till kansliet senast 10/9–2023.

Ha en bra fortsättning på hösten.
Vi ses!
Kenneth Backgård
Ordförande

Kaffemötena genomförs via zoom.us eller dess applikation.

Sjukvårdspartiets ”kaffemöte” 29/8–23 klockan 13.00

Anslut till mötet via länk eller mötes ID och lösenord:

https://us02web.zoom.us/j/83854444279?pwd=NVpuQzlhdzV6M2l0Nk5XMlRRdnNoUT09

Mötes ID: 838 5444 4279
Lösenord: 010946

Sjukvårdspartiets ”kaffemöte” 30/8–23 klockan 18.00

Anslut till mötet via länk eller mötes ID och lösenord:

https://us02web.zoom.us/j/84112013814?pwd=ZFdQanBsNFFrdXBOT0xzc1FsUTBaQT09

Mötes ID: 841 1201 3814
Lösenord: 427275

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Problemen i vården kräver mer än optimism

Sjukvård kräver mer än vackra ord

Interpellation till regionrådet Camilla Friberg gällande framflyttade utskrivningar från sjukhus

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.