Medlemsbrev september 2022

Valet blev kort sagt ett katastrofval. Vi tappade från nästan 35% till drygt 8% i regionvalet och vi tappade i nästan alla kommuner också och utan att föregå en valanalys så ser man tydliga tendenser.

Katastrofval

Valet blev kort sagt ett katastrofval. Vi tappade från nästan 35% till drygt 8% i regionvalet och vi tappade i nästan alla kommuner också och utan att föregå en valanalys så ser man tydliga tendenser. Samtliga Sjukvårdspartier i landet har tappat förutom i Västernorrland där man gått till val på att genomföra en omställning och kraftigt dra ner på administrativ överbyggnad. Det vi har kritiserats för, ja ”underliga äro herrans vägar”, som man brukar säga. Helt klart är i alla fall att vi i valet 2018 drog till oss många väljare från alla partier, inte minst S, M och även SD. Så gott som alla dessa väljare har nu gått tillbaka till sina ”moderpartier” det vill säga det parti man röstat på riksdagsvalet. Statsvetare pekar på att i tider av krig och kris så tenderar befolkningen att samlas kring regeringspartier, i det här fallet S, som också ökat markant sedan 24 februari då Ryssland invaderade Ukraina. Ett mönster som ses världen över och såklart spiller över även i kommun- och regionval. Samtidigt har S mobiliserat allt man bara kan för att helt enkelt få bort det parti som knuffat undan dem från ett 84 årigt maktinnehav. De har mobiliserat precis allt från fackföreningar, media, enskilda valarbetare till olika föreningsföreträdare. Det är ingen slump att Kommunal som är nära knutet till S sagt upp samverkansavtal i regionen även vårdförbundet och läkarföreningen har stämt in i drevet.

Attacker på bred front

Vi, och särskilt jag har jagats i alla tänkbara sammanhang, allt från tryckta och sända media till sociala medier. Flera av våra debattinlägg kom inte in i dagstidningarna och vi har varit hänvisade till betalda annonser medan andra fick utrymme i egna krönikor. Det har skrivits rena ärekränkande falsarier, man har insinuerat och spridit rykten något som tyvärr tillhör spelets regler, ett spel som blir råare och allt otrevligare från val till val. Min uppfattning är också att media i Norrbotten inte är opartiska utan det har under rubriken ”Vi granskar vården” huvudsakligen handlat om att hitta det negativa. Allt det positiva är inte lika intressant med tanke på vad man vill uppnå. Inte ens en så kallad moderat tidning som Kuriren har på ledarplats ägnat särskilt mycket åt att peka på alla de positiva saker som faktiskt har skett och fortfarande sker. Vi i sjukvårdspartiet har verkligen blivit utsatta för attacker på alla fronter. Vi har varit konkreta och pekat på vad vi gjort, medan andra egentligen inte pekat på något konkret överhuvudtaget. Det tycks ha varit en vinnande strategi.

Valresultatet kräver valanalys

Kansliet har fått i uppdrag att försöka hitta lämplig tidpunkt och plats för att i närtid under lugna konferensliknande former kunna starta upp en valanalys med regiongrupp och partistyrelse. Vi ska vidta en grundlig valanalys, för att hitta orsakerna till att vårt valresultat hamnat på endast drygt 8%. Vi ska analysera och ta reda på vad vi kunnat göra annorlunda, vad vi kunnat göra bättre, se framåt och fundera över kommande strategier. Vi kan behöva göra stora förändringar allt utifrån vad en valanalys kommer fram till. Jag är själv övertygad om att partiet kan göra strategiförändringar som bär frukt på lite sikt men nu måste vi helt enkelt kavla upp ärmarna och ta nya tag, vilket vi gjort många gånger förr. Den här gången kanske vi dock måste förändra även en del i partiets strategiska uppbyggnad, få till en rejäl föryngring och kanske koppla partiets blockpolitiska oberoende ställning till en nationell representation i någon form. Det här är just nu bara mina personliga funderingar, men det måste diskuteras.

Representation

Vi är ju trots allt några som är invalda i såväl kommun som region, de platserna har medborgarna tilldelat oss och det viktiga ansvaret måste vi fortsättningsvis ta. Inför regionens oppositionsarbete så är jag riktigt taggad, vi har ingående detaljkunskaper i den kommande regiongruppen om än den har minskat avsevärt.

Tack

Slutligen vill jag framföra ett varmt tack till Er alla för ert fantastiska jobb och engagemang. Ni är alla ovärderliga och jag hoppas vi kan ses på framtida barrikader och att ingen av er ger upp.

Vill även meddela att Staffan Eriksson från Luleå som var vår ordförande i Norrbottens teatern har tragiskt avlidit efter en tids sjukdom. Vi är många som saknar honom oerhört och han var en hedersman som alltid stod oss bi. Vila i frid Staffan.

Vi ses och hörs

Kenneth Backgård

Ordförande

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Julbrev 2024

Vi hörde att du vill bli medlem!

Nyhetsbrev november 2024

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.