Nyhetsbrev november 2024

Hej på er alla partivänner!I skrivande stund sitter jag och följer USA-valet, det är den 5:e november och det är bara USA-val i alla Tv-media. Carl Bildt menade i morse att det är närmast hysteri, ingenting annat tycks ta plats. TV4 sänder 37 timmar i sträck. Gör dom det vid svenska val?Nej, det gör man inte.

Visserligen är USA-valet viktigt och påverkar oss på många sätt men det gör inte minst det som händer i EU i lika stor utsträckning, kriget i Ukraina, kriget i Gaza och Libanon som Kinas anspråk på Taiwan. Alla medier rusar åt samma håll och just nu tycks det bara vara USA som gäller. Men även människor i USA börjar tröttna på haussen omkring valet. Så här såg en rubrik nyligen ut i en kvällstidning här i Sverige; ”USA:s unga väljare: Trötta på allt drama”

Jag kan förstå dom men vi i Sverige och Norrbotten har faktiskt viktiga saker som händer här på hemmaplan. Riksbanken kommer med ett nytt räntebesked på torsdag den 7/11, samma dag är det även regionstyrelse i Norrbotten parallellt som skjutningar och bombningar fortsätter med minst en händelse om dagen. Något som tyvärr börjar bli vardagsmat för oss i Sverige. Det man knappt vågade säga för något år sedan, men som dessvärre är en av de främsta orsakerna till otryggheten är en bristande integration. Sverige har inte lyckats med invandringspolitiken, vilket åtminstone nu 6 av 8 partier säger rakt ut, samtidigt som Sverige har ett stort behov av arbetskraft, inte minst här i Norrbotten.

Här i Boden är det just nu en väldigt intensiv period med byggandet av H2GS eller Stegra som det numer heter. Jag har vid några tillfällen varit ute på byggnadsplatsen och det är med en imponerande fart som järnverket tar form. De två tornen som bland annat ska innehålla vätgasproduktion och användas i processen syns på mycket långt håll. Samtidigt pågår byggnation av anslutningsvägar och järnväg som ska kopplas ihop med dubbelspår mellan Boden och Luleå. Det dubbelspåret är verkligen behövligt och har liksom enkelspåret upp till Kiruna-Narvik varit en flaskhals. Det kallas grön omställning och är verkligen en vällovlig satsning för att minska koldioxidutsläppen, men det bisarra är att det hade kunnat varit mycket grönare om Stegra hade haft LKAB som leverantör av råvaran i stället för den import från bland annat Canada och Brasilien som de nu tvingas till. LKAB är statligt ägt och borde i nationellt intresse, både ur kommersiell och säkerhetssynpunkt, leverera till den inhemska stålproduktionen oavsett ägarförhållanden.

Region Norrbottens ekonomi var en viktig fråga vid det senaste regionfullmäktigesammanträdet i oktober. Delårsrapporten visade på ett ökande underskott i de egna verksamheterna. Sjukvården går på knäna, mycket beroende på en ständig personalbrist och väntetiderna på akuten har nu toppat på 4 dygn vilket verkligen är ovärdigt. Jag känner till personer som totalt gett upp och sökt sig akut i andra län. Jag talar om akut vård, inte planerad. Ingenting har blivit bättre under det nya styret, bara sämre. Skillnaden är att de kritiska rösterna i stor utsträckning tystnat, i bästa fall för att man skäms. Samtidigt äts nu den, av oss skapade, ekonomiska bufferten upp samtidigt som administrationen ökar i omfattning. Andra län genomför nu det vi gjorde, en omställning, men i större omfattning.

Vi gjorde rätt, men fick ta smällen av missnöjda medborgare som hade svårt för att acceptera en stor omställning, om än nödvändig. Nu gäller det att ta igen förlorad mark.

Ha det bra

Kenneth Backgård, ordförande

Sjukvårdspartiet är ett regionalt och kommunlokalt parti i Norrbotten. Helt enkelt det lokala valet för dig som vill att dina åsikter ska höras i kommun- och regionval.

Julbrev 2024

Vi hörde att du vill bli medlem!

Nyhetsbrev november 2024

VI PRIORITERAR VÅRDEN

Men tar även ställning i andra frågor

Förstatliga skola/sjukvård

Sjukvårdspartiet vill förstatliga den kommunala skolan, oavsett var i Sverige man är bosatt ska eleverna få likvärdig utbildning. Specialistvården vid region- och universitetssjukhus ska vara statlig men inte öppen eller nära vård. Där är det regionerna och dess invånare (Norrbotten och norrbottningarna) som vet vad som behövs, hur förutsättningarna ser ut och hur man ska kunna möjliggöra regionens sjukvård.

Nato

Sjukvårdspartiet stödjer den inlämnade Natoansökan och hoppas den behandlas skyndsamt. Sverige kan i nuläget inte stå emot ett väpnat angrepp speciellt länge och vår trygghet säkras bäst i samarbete med andra länder. Genom att vara medlemmar i Nato får Sverige säkerhetsgarantier och kan fullt ut planera, synkronisera och öva tillsammans med andra Natoländer.

Drivmedel

Drivmedelsskatten måste omgående sänkas, överbeskattningen på bensin och diesel ska tas bort. Moms på skatt, det vill säga skatt på skatt ska inte få förekomma.

Elförsörjning/Kärnkraft

Sverige måste säkra behovet av en driftsäker miljövänlig elförsörjning. För att trygga en driftsäker elförsörjning så krävs en utökning av kärnkraften och en snabb utbyggnad av elnätet. Detta för att säkra såväl privatpersoners som näringslivets behov av el. Medborgare ska inte behöva gå från hus och hem samt expanderande företag som vill växa ska kunna göra det i vald takt. Behovet av elförsörjning är även viktig för att i förlängningen kunna minska utsläpp inte minst i och med den gröna industrialiseringen som nu sker i norra Sverige med bland annat H2GS i Boden.

Kriminalitet

Den organiserade brottsligheten ska bekämpas, bland annat med hårdare straff och det ska kunna vara straffbart att tillhöra ett kriminellt gäng vilket så klart inte godtyckligt kan definieras. Poliserna bör bli fler och ska ges större befogenheter med bland annat avlyssning av misstänkt gängkriminella i förebyggande syfte. Mängdbrott ska inte rabatteras och vårdtiden för sluten ungdomsvård ska kunna utökas eller övergå till fängelse, så till exempel unga mördare inte släpps fria efter 4 år.

Äganderätt/Självförsörjningsgrad

Äganderätten behöver stärkas och enskilda medborgare måste skyddas från att stat eller kommun beslagtar privat mark utan skälig ersättning som till exempel om privat mark övergår till naturskyddsområde eller nationalpark. En skälig ersättning ska avse ersättning för markvärde och eventuella framtida intäkter som uteblir vid exempelvis skogsavverkning. Sverige behöver stärka självförsörjningsgraden ordentligt men även konkurrenskraften i livsmedelssektorn. Sveriges villkor för jord-, små-, och skogsbruk måste förbättras och de måste ges förutsättningar att verka och kunna öka produktionen av svenska konkurrenskraftiga livsmedel.

Invandring, medborgarskap och utvisning

Sverige har ett stort behov av arbetskraftsinvandring och byråkratin med arbetstillstånd måste förenklas. Personer som arbetar i Sverige ska heller inte riskera att bli utvisade för att de till exempel tjänat för lite en månad. Däremot måste det ställas tydliga språkkrav på personer som kommer till Sverige med avsikt att stanna oavsett om det är som kvotflykting eller gäller arbetskraftsinvandring. Språket är nyckeln till att lättare integreras i samhället och utbildning i samhällskunskap ska vara obligatorisk. Vill man att anhörig/anhöriga flyttar till Sverige måste försörjning och bostad vara ordnad innan det kan ske. För att erhålla svenskt medborgarskap ska identiteten vara styrkt, man ska ha vistats i Sverige en sammanhängande period om fem 5 år och ha ett skötsamt leverne. Sjukvårdspartiet anser även att det ska införas en prövotid när svenskt medborgarskap erhållits och medborgarskapet ska kunna återkallas om man vid upprepade tillfällen dömts till fängelse. Om man inte är svensk medborgare och döms till fängelse ska utvisning vara en självklarhet. De långa handläggningstiderna för beslut om arbets- och uppehållstillstånd i Sverige är tyvärr en svensk byråkratisk tröghet men ofta även sökandes olika åtgärder i syfte att fördröja verkställighet av utvisningsbeslut. Har man fått avslag på sin asylansökan och fått ett utvisningsbeslut som nonchaleras ska möjligheterna att ändå kunna stanna kvar i Sverige minimeras.

Återgäld från naturresurser (Skog, malm och vatten)

Konsekvenserna av nyttjandet av naturresurser drabbar främst miljön och människorna som lever och verkar i närområdet, inte minst i Kiruna och Gällivare där man flyttar hela samhällen. Region Norrbotten men även andra regioner har en BRP (Bruttoregionprodukt) som skulle kunna innebära betydligt större möjlighet till såväl lokal som regional tillväxt. Sjukvårdspartiet anser att en stor del av nettoavkastningen ska förbli en tillgång i regionerna och det är enligt partiets synsätt inte bara en möjlighet utan på sikt också en nödvändighet. Flera aktörer nyttjar naturresurser utan kompensation till berörda regioner och kommuner. Till exempel Jokkmokk som är en liten och relativt fattig kommun med en mycket sparsam återgäld trots hårt nyttjande av de naturresurser som finns i kommunen. En större återgäld skulle sannolikt göra Jokkmokk till en relativt rik och blomstrande kommun.